torstai 3. lokakuuta 2013

Epätoivoa ja oivalluksia eli tanssiaisasu osa 6

Tanssileiri on jo melkein nurkan takana ja minulla alkaa paniikki nostaa päätään. Valmiina tai lähes valmiinahan on nyt alushame ja välihame, mutta vielä tekemättä on sekä pusero, liivi, että päällihame. Lisäksi olisi vielä valmistettava naamio ja haaveissa pyörii myös "pyrstö", jonka valmistuminen jää nähtäväksi. Tärkeimpinä olisi nyt yläosat ja päällihame. 

Päällihameen kappaleet sainkin jo leikatuksi, mutta koska tiesin jo ennen aloittamistakin, että juuri yläosan kanssa tulee olemaan eniten tekemistä, niin päätin siirtää hameen kappaleet hetkeksi syrjään ja keskittyä liivin proton valmistukseen. Tai no pitäisi oikeastaan sanoa protojen, monikossa, sillä ensimmäinen ja toisen proton jälkeen oli vielä tehtävä kolmas, koska liivi ei istunut vieläkään. Tässä vaiheessa alkoi epätoivo nostaa rumaa päätään. Alkoi tuntua, että en saa aikaiseksi toimivaa yläosaa. 

Ongelmana kun on, että olen yläosasta pienempi kuin alaosasta. Eli yläosa istuu hartioista ja rinnanympäryksestä, mutta kadonneen vyötärön kohdalle sitten tarvitaankin jo paljon enemmän tilaa. Ja kun katselee viktoriaanisia asuja niin suurimmassa osassa, jos ei lähes tulkoon kaikissa on hyvin kapea ja istuva vyötärö. Ja minulla ei ole sellaista, eikä edes korsettia jolla kursia kasaan. Ja vaikka olin jo kolmasti muokannut kaavaa lisäämällä siihen "väljyyttä" jonka maha vaatii, ei se vain toiminut. Luovuttaminen alkoi tuntua houkuttelevalta. 

Sitten päähän pälkähti, että kyllähän tuohonkin aikaan naisilla vatsa kasvoi, joten äitiysvaatteissa saattaisi olla ratkaisu. Joten eikun kaivelemaan Pinterestiin kokoamiani kansioita.(kaikki alla olevat kuvat on lainattu Pinterestistä) Ja sieltähän löytyi. Ja vaikka en nyt aidosti olekkaan raskaana, antavat ne pientä toivoa. 
1879
1880
1870
Näitä asuja katsellessa vain iski epävarmuus yläosani pääntien sopivuudesta. Olin edellisellä Tallinnan reissulla juuri hankkinut kaavat tätä asua ajatellen ja siinä oli tuo minun ihailemani pääntie, mutta kaikissa näistä asuista pääntie oli hyvin "suljettu". Mutta sitten aloin käydä läpi lisää ajan pukuja ja löysin nämä, joissa on juuri tuo pitkänmallinen neliö pääntie.
1878
1878
1879
Kolmannessa sovituksessa aloin miettiä millaisekse minun tulisi muokata yläosani helma, sillä käyttämäni kaava on osa mekkoa, jolloin sen olisi tarkoitus kiinnittyä hameosaan. Toisaaltaan vatsani vaatimat kaavamuutokset, myös muokkasivat sitä niin, että se ei sellaisenaan oikein näytä hyvältä. Sitten löysin muutamia asuja joissa helma ei ollut perinteisen tasainen tai pyöreä. Toisaalta mahdollisuus muokata helmaa, myös mahdollistaisi rakentaa siihen "istumisvaran", siis sen lisätilan, jonka vatsa vaatii istuttaessa. 
1872
1878-84
1874-76
Tässä vaiheessa tajusin, että saatan olla kiipeämässä takapuoli edellä puuhun. Sovittaessani yläosaa en ollut tullut miettineeksi miten paljon hame tulee tarvitsemaan tilaa. Yläosahan tulee takana hameen päälle ja tässä tapauksessa kolmen hameen. Hups...
Ja jotta voin sovittaa protoa hameiden päälle on minulla oltava kaikki hameet, joten taitaa olla paras valmistaa päällihamekkin ensin ja keskittyä vasta sitten uudelleen yläosaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti