maanantai 29. tammikuuta 2018

Ensimmäiset itsenäiset värjäyskokeilut


Kaapin perukoille oli kertynyt kiitettävästi (hedelmäpussillinen) sipulinkuoria joita olin kerännyt värjäyksestä haaveillen ja nyt kun inspiraatio omien värjäyskokeilujen tekemiseen heräsi, päätin ryhtyä ajatuksesta tekoihin. Joten eikun kaivelemaan kattilaa ja lankoja kaapista. 

Laitoin pussillisen sipulinkuoria perjantaina yöksi likoamaan ämpäriin, jotta niistä irtoaisi mahdollisimman paljon väriä. Lauantaina sitten lankojen liotessa keitin "sipulinkuorisoppaa" tunnin verran ja sen jäähdyttyä keräilin kuoret pois liemestä. Liemen väri oli vahva tumman kellanruskea. Olin varannut ensimäiseen värjäykseen yhden vaaleanharmaan ( 80% villaa ja 20% polyamidia) ja yhden valkoisen lankakerän (100% villa). Yhteensä pataan meni siis 100g lankaa. 

Lämmitin liemen hiljalleen 80 asteeseen ja keitin sitä tunnin pitäen lämpötilan 80-90 asteen välillä. Annoin lankojen jäähtyä liemessä, jonka jälkeen huuhtelin niitä kunnes huuteluvesi oli kirkasta. toiseksi viimeiseen veteen lisäsin hieman etikkaa. Harmaalanka oli saanut ruskean sävyn ja valkoinenlanka taase on oli keltainen. En tahtonut malttaa odottaa vyyhtien kuivumista ja lopullisen värisävyn paljastumista.


Väriliemi oli selkeästi haalentunut, nyt se oli kellertävän oranssi, mutta päätin kokeilla jälkivärjärjäystä. Laitoin pataa jälleen kaksi liotettua vyyhtiä (100%:sta villa) 100g verran. Tällä kertaa toinen vyyhdeistä oli viime syksynä käynyt pietaryrttiliemessä, jossa se oli saanut haalean keltaisen sävyn. Sitte tunnin verran keittoa, lämpötilan ollessa 80-90 astetta ja jäähtyminen padassa. Huuhtelujen jälkeen vyyhdeistä oli havaittavaissa lämpimän keltaisia sävyjä.


Kolmas padallinen olikin sitten todellinen kokeilu. Laitoin sipulinkuorilimeen 100g krapinjuurta likoamaan yön yli. Jotta vältyin joutumasta siivilöimään lientä, laitoin juurenkappaleet tyylistä leikkaamaani palasen sisään. Sunnuntaina sitten värjättävien lankojen liotessa kuumensi lientä juurinyytteineen tunnin ajan, lämmön ollessa 60-70asteen välillä. Liemen jäähdyttyä, nyytti pois ja langat väriliemeen. Tähän väriin laitoin toisen alunalla aikaisemmin purettamistani vyyhdeistä ja yhden pienen kerän pietaryrtillä aikaisemmin värjättyä lankaa. Tähän padalliseen meni siis n. 75g 100%:sta villalankaa. Lämpötilan pidin tunnin ajan 60-70 asteen välillä. Aluksi langat näyttivät liemessä punaoranseilta, mutta lämmön noustessa väri muistutti enemmän viininpunaista. Kuivumaan mennessään vyyhdit olivat liekehtivän oranssinpunaisia.



Päätin kokeilla vielä kerran onneani tämän liemen kanssa ja liotin vielä kaksi 50g vyyhtiä. Näistä toinen oli viime syksynä vuoden seisoneella krappi-konenillin kolmannella jälkivärillä värjätty ja koska lopputulos oli hyvin haalea vaaleanpunainen olivat nämä odottaneet uuteen väripataan pääsyä. Keitos muhi 80-90 asteen lämpötiloissa jälleen tunnin verran ja jäähdytyksen jälkeen pääsin huuhtomaan langat. Padasta nostaessa väri toi mieleeni marjapuuron, mutta huuhtomisen jälkeen väri muistutti enemmän raakaa lohta.


Ensimmäiseksi itsenäiseksi värjäyskokeiluksi sanoisin tämän hyvin onnistuneeksi. Sain aivan ihania sävyjä ja mielessä siintää jo niiden yhdisteleminen toisiinsa. Nyt vain on ennen seuraavia kokeiluja hankittava puretusaineita. Jatkoa varten laitoin käyttämäni krapinjuuripalat pieneen määrään vettä "likoamaan" tulevaa uudelleen keittoa varten.

Tässä vielä kaikki värjätyt langat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti