keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Keskiajan maut

(kuva ja teksti lainattu: http://kauppa.tietosanoma.fi/9789518845457)


Miltä keskiajan ruoka maistui?
Mitä tavallinen kansa söi?
Miten vuodenkierto vaikutti syömiseen? 
Mitkä keskiaikaiset herkut maistuvat myös nykyään? 


Keskiajan maut vie makumatkalle keskiajan ruokakulttuuriin. Kirjassa tutustutaan ruokaan liittyviin tapoihin ja käytäntöihin keskiajan Suomessa ja muuallakin Euroopassa: ruoan hankintaan, ruoan yhteiskunnalliseen asemaan ja käyttöön esimerkiksi veronmaksun välineenä, ruoan valmistamiseen ja valmistusvälineisiin sekä elintärkeään ruoan säilömiseen. 
Kirja vie myös keskiajan keittiöön. Tutuiksi tulevat suositut ruokalajit, kuten hunajahauki, hirventurpasyltty, oravakukko, mesileivät, naurisapposet, piimäjuusto ja ruusunmarjahapanleipä, sekä maistuvat juomat, muun muassa katajakalja, tammenterho-olut, yrttisima ja kesäkukkalikööri. Herkullisten reseptien lisäksi kirjassa tarkastellaan luonnonyrttien käyttöä ravintona ja lääkkeenä sekä yrttien ja ruoan yhteyttä keskiajan ihmisen hyvinvointiin. 
Kirjan kirjoittaja Satu Hovi on luonnonyrttineuvoja. Hän on pitänyt vuosien ajan kursseja ja luentoja keskiajan kulttuurista, ruokakulttuurista sekä luonnonyrttien käytöstä ravintona ja lääkkeenä. Hänellä on keskiajan yrttitarha, ja häntä kiinnostavat historialliset ruoat, juomat ja yrttilääkintä. Hovi on kirjoittanut kirjan Keskiajan puvut (Art House 2013).
Kirjan valokuvaaja Katri Niemi on toinen Keskiajan puvut -kirjan valokuvaajista. Kuvaaminen johdatti hänet myös keskiaikaisiin makuelämyksiin.
 Tämän Satu Hovin uusimman kirjan julkistamistilaisuus oli tänään ja itselläni oli kunnia saada osallistua tähän. Tilaisuuden emäntä oli valmistanut kirjan reseptien mukaisia herkkuja tarjolle ja näin avautui hieno mahdollisuus maistella keskiaikaisia makuja. Herkkuja oli tarjolla siinä määrin, että vaikka suu ja silmät olisivat syöneet paljonkin niin vatsa täyttyi hyvin pian. Ylhäistön maalaisleipä ja yrttisima jäivät mieleen siinä määrin, että nyt kun kirja on kotiutunut keittiööni, on tarkoitus niitä kokeilla itsekkin valmistaa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti