maanantai 17. joulukuuta 2012

Kotona tuoksuu joulu

Monissa kodeissa varmaan vietetään näin joulun alla lahjavalvojaisia, kun pienet ja isommatkin lahjat piiloutuvat rapisevien paperien sisään, joko kuusen alle laitettaviksi tai pukin konttiin piilotettaviksi. No tänäkin vuonna minä vietin joululahjavalvojaisten sijaan joululahjaleipojaisia. Viikonloppuna koti tättyi mausteiden ja paistuvien leivonnaisten tuoksusta, kun valmistin joululahjoja. Ostolahjat olikin kääritty paperiin jo aijemmin, sillä kummitytön paketit oli saatava hyvissä ajoissa postiin. Tänäkin vuonna päädyin kuitenkin enimmäkseen antamaan lahjaksi jouluisia leivonnaisia, joko joulupöydän täydentimeksi tai vaihteluksi perinteille.

Ja tällaiselta raaka-ainelistani näytti tänä vuonna:

725g voita
300g fariinisokeria
8,5 dl sokeria
6 dl siirappia
16 munaa
1698g jauhoja
12 dl kermaa
6 tl leivinjauhetta
6 tl soodaa
6 tl pomeranssinkuorta
5 tl inkivääriä
8 tl kanelia
3 tl neilikkaa
2 tl kaakaota
1 dl tummaa suklaata
2 dl punaviiniä

Ja näistä aineksista tuli sitten nämä:
Takarivin keskimmäinen on punaviinisuklaakakku, 
muut kolme pehmeä maustekakku

Kolme kakuista menee lahjaksi ja neljäs, no pitihän sitä yksi valmistaa siinä samalla mös omaan
joulupöytään, niin siis IHAN vaan vierasvaraksi...
Myös muffinssit joista kuvassa puolet ovat päätymässä lahjapaketteihin.
Joten tänään sitten sellofaani rapisee ja sakset suihkivat lahjanarua kiharoille. 


Pehmeä maustekakku Minna Canthin tapaan
(Ohje: Mtv3 Mitä tänään syötäisiin?)

4 dl kuohu- tai vispikermaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl siirappia
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
75 g voita sulatettuna

Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa sokeri ja munat valkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kermavaahto varovasti nostellen munavaahtoon. Lisää joukkoon siirappi sekä jauhot joihin on sekoitettu mausteet. Kääntele varovasti sekaisin. Lopuksi sekoita joukkoon hieman jäähtynyt rasva. Kaada taikina 2l voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 30 minuuttia 175 asteessa, jonka jälkeen laske lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista n. 30 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä ennen kumoamista.

Punaviinisuklaakakku

200 g voita
2,5 dl sokeria
4 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl kaakaojauhetta
1 dl tummaa suklaata karkeana 
rouheena
2 dl punaviiniä

Sekoita vehnäjauhoon leivinjauhe sekä masuteet. Lisää suklaa jauhoseokseen. Erottele valkuiaiset ja vaahdota ne kovaksi vaahdoksi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri toisessa kulhossa. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää punaviini vähän kerrallaan, vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Kääntele viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti taikinaan. Paista 180 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä ja kumoa.

Ohjeessa käsketään yhdistää suklaarouhe jauhoihin, mutta koska itse aina siivilöin jauhot taikinaan koen tämän hieman outona ja siksi itse teen näin: otan n. ruokalusikallisen jauhoja ja sekoitan suklaarouheeseen. Kääntelen niin, että palaset ovat kauttaaltaan jauhoissa. Lisätessäni jauhoja taikinaan ripsauta samalla suklaarouhetta taikinaan. 
Suklaan jauhottamisella pyritään varmistamaan, että suklaata tulee kakkuun kauttaaltaan, eikä palat painu taikinan pohjalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti