tiistai 11. joulukuuta 2012

Tarjottavaa pikkujouluihin

Tanssiryhmä Linnea järjestää tänään pikkujoulut joihin minäkin osallistun. Toiveena järjestäjillä oli, että jokainen toisi mukanaan yhteiseen tarjoilupöytään jotakin pientä. Perinteisestihän pikkujoulupöydissä on piparkakkuja, torttuja, kakkuja, pähkinöitä ja rusinoita sekä suklaata. Itse halusin viedä mukanani jotakin joka ei olisi niin perinteistä, mutta mitä?

Jonkin aikaa selailtuani tätä maailmanlaajuista reseptikirjaani löysinkin juuri sen mitä etsin. Pientä ja jouluista. Päädyin valmistamaan vuokaleivoksia joissa olisi jouluisia mausteita. Hieman, kuin piparkakku, mutta uudessa muodossa. Vielä kun Tiimarissa piipahtaessani löysin ihania pieniä leivosvuokia oli valinta tehty. Vuoat ovat noin puolet normaalia pienemmät, joten niistä tuli juuri sopivia suupaloja.
Jouluinen vuokaleivos

150 g huoneenlämpöistä voita
150 g fariinisokeria
3 munaa
150 g jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl inkivääriä 
1/2 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
1 rkl maitoa

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä mausteet jauhoihin. Lisää voi-sokerivaahtoon munat yksi kerrallaan vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Vatkaa voimakkaasti aina lisäysten välillä. Lopuksi sekoita joukkoon maito (älä enää vatkaa). Jaa taikina vuokiin siten, että 1/4 vuoasta jää täyttämättä. Paista 175 asteessa n. 15-20 minuuttia. 

Kuorrute

200 g huoneenlämpöistä voita
50 g fariinisokeria
3 rkl maitoa
200 g tomusokeria
kanelia

Laita 50 g voita sekä sokeri pannulle ja lämmitä hiljaisella tulella sekoitellen kunnes sokeri on sulanut. Nosta pois liedeltä ja lisää joukkoon 2 rkl maitoa. Sekoita ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa loppu voi kuohkeaksi ja lisää joukkoon tomusekori tasaisina erinä välillä voimakkaasti sekoittaen. Lisää joukkoon toffeekastike ja sekoita, älä vatkaa. Jos seos vaikuttaa paksulta niin voit lisätä viimeisen lusikallisen maitoa. Täytä massapussi seoksella ja pursota leivosten päälle. Ripottele pinnalle hieman kanelia. 

Käytän yleensä leipoessani tavallista voita ja niin nytkin. Myöskin muskottipähkinä hieman arvelutti, sillä vaikka se harvoin aiheuttaa allergisiareaktioita, niin en halunnut ottaa riskiä. Niinpä päädyin valmistamaan suklaa vuokaleivoksia samalla reseptillä josta kerroin täällä. Ilmeisesti tämä taikina vaan vaatisi hieman tukevampia vuokia (viimeksi käytin isompia vuokia), sillä ne levähtivät uunissa ja jäähtymisen jälkeen alkoivat irrota reunoista. Niiden kuorrute sai aromikseen piparmintun ja koristeeksi löytyi Tiimarista karkkikeppejä, joita murskasin kaulimella ja ripottelin päälle. 

Piparminttu kuorrute

175 g huoneenlämpöistä voita
1/2 tl vaniljaa
1 1/2 tl piparminttu esanssia
9,5 dl tomusokeria (mielestäni tästä voisi hyvin vähentää n. 1dl)
2tl - 2 rkl maitoa

Vatkaa voi kuokeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vanilja sekä piparminttu esanssi ja sekoita hyvin. Lisää tomusokeri muutamassa erässä ja vatkaa hyvin lisäysten välillä. Varmista, että seos on tasaista ennen seuraavan erän lisäystä. Kun kaikki tomusokeri lisätty lisää maitoa 1 tl kerrallaan hyvin sekoittaen, kunnes seos on sopivaa. Itse käytin 2 rkl:sta ja silti massa oli aika tömäkkää. Se pehmeni hieman loppua kohden, kun lämpeni käsissä. 

Näpersin vielä viimeiseksi laput tiedottamaan leivonnaisten siällöstä. 

Nyt vain pakkaus ja toivotaan, että saan leivonnaiset ehjinä perille ja että ne maistuvat. : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti