maanantai 4. helmikuuta 2013

Varaslähtö

Huomenna monessa kahvipöydässä varmastikkin nautitaan vadelmahillokoristeisia torttuja Runebergin päivän kunniaksi. Minä päädyin tänä vuonna ottamaan varaslähdön, sillä leivoin tortun jo eilen. Päädyin tekemään ison tortun sekä pienempiä vuokaleivoksia otettavaksi mukaan onnittelukäynnille, kummisetäni luokse. Isomman kostuttamiseen käytin sokerivettä joka oli maustettu manteliliköörillä, mutta pienemmistä jätin alkoholin pois. 
Hieman tuli koristelun kanssa kiire ja siksi ei oikein pursotukset tulleet kauniisti. Mutta sen huomasin, että enää en palaa muovikulhoon, sillä uusi kulhoni toimi NIIN hyvin (liekö vain omassa mielessä) ja taikina oli todella helppo kaapia kulhosta pois.  

Runebergin torttu
(www.iltalehti.fi)

125g suolatonta voita
1tl leivinjauhetta
1 dl jauhoja
50 g mantelirouhetta
1,5 dl korppujauhoja
1,5 dl piparkakkumuruja
1/2 tl kardemummaa
1 muna
1 dl sokeria
1 dl kermaa
karvasmanteliöljyä

Lämmitä uuni 125 asteeseen. Sulata voi ja jäähdytä. Yhdistä kuivataineet. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi ja lisää siihen kerma, voisula sekä kuivat aineet. Lisää joukkoon lopuksi pari tippaa karvasmanteliöljyä.

Lusikoi vuokiin tai kakkuvuokaan. Paista ensin muutama minuutti 125 asteessa ja nosta lämpö sitten 200 asteeseen. Paista kaikkiaan noin 20 minuuttia, kunnes tortut ovat kaunii ruskeat. 
Kostuja jäähtyneet tortut ja koristele vadelmahillolla ja tomusokeri pursotuksella.

Kostutus

2 dl vettä
2 dl sokeria
4 rkl mantelilikööriä
tai punssia

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä sokerivesi ja 
lisää sitten likööri. Pienet leivokset voi upottaa sokeriveteen ja suuriin valella päältä. 

1 kommentti:

  1. Heippa, minulla olisi sinulle tunnustus / haaste Blogissani - Kotipellolla

    VastaaPoista