perjantai 9. maaliskuuta 2012

Sokerikakku? Hiekkakakku? Sienikakku?

Muori esitti vienon toiveen saada sokerikakkua jota myös hiekkakakuksikin kutsutaan ja kun minun oli tehtävä kokeiluja ystäväni tulevaa syntymäpäiväkakkua ajatellen, päädyin lyömään kaksi kärpästä samalla iskulla. Kakkua varten haluaisin pohjasta samanlaisen, kuin usein näkee jenkkiläisissä kakkuohjelmissa. Heidän täytekakkujaan, kun voi asiakkaat syödä käsin. 


Noh tuumasta toimeen ja etsimään ohjetta. Siinä sitä sitten tuhraantuikin tunti jos toinenkin, kun selailin läpi kaiken maailman sivut. Koetin hakuina wedding cake recipes, velvet cake ja sponge cake. Lopulta löysin sivun joilla saattoi seurata sponge cake = "sienikakku" valmistusta videolta. Täällä http://www.videojug.com/ voi katsella opastusvideoita monista eri aiheista. Kategoriasta ruoka ja juoma löytyi myös video How to make sponge cake. Koska toiveena oli ollut perinteinen sokerikakku ja tähän amerikkalaiseen olisi tarvittu voita päätin ottaa pienen riskin ja tehdä kakun omalla tavallani.

Sienikakkureseptin mukaisesti erottelin valkuaiset ja keltuaiset. Päädyin kuitenkin ensin vaahdottamaan valkuaiset, jotta varmistin ettei keltuaisten rasva pääse valkuaisten joukkoon. Sokerin jaoin puoliksi, mutta nyt jälkikäteen tuntuu, että parempi suhde olisi ollut 1/4 osa keltuaisiin ja 3/4 valkuaisten joukkoon. Valkuiaisvaahdon ollessa kevyempää, päädyin sekoittamaan sen keltuaisten joukkoon nostelle toisin, kuin videolla. Lopuksi siivilöin vehnäjauho-perunajauho sekoituksen joukkoon. Päädyin jättämään leivinjauheen pois, sillä taikinavaahto tuntui paljon kuohkeammalta, kuin perinteisesti tehtynä. Onneksi jätin, sillä taikina täytti ison kakkuvuoan ääriään myöten ja tältä kakku näytti juuri uunista otettuna.


En uskalla miettiäkkään, millainen kakusta olisi tullut, jos olisin käyttänyt nostatusainetta. Kakun jäähdyttyä irroitin sen vuoasta, mutta ikävä kyllä se oli kahdesta kohtaa "imaissut" vuoanreunan kakun sisään, joten näistä kohdista pinta hieman repeytyi. Paistoajan lopussa jouduin peittämään kakun leivinpaperilla, välttääkseni pinnan palamisen, sillä keskusta vaati vielä kypsymistä. Jälkiviisaana totesin, myös, että silikonivuokaa käyttäessä olisi lämpötilaa voinut ehkä hieman laske, kuten valmiista kakusta voi päätellä. Noh aina ei voi onnistua. 


Tässä käyttämäni resepti 

8 munaa
3 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta 

175 astetta ja n. 40 minuuttia

Kakku pienen "naamioinnin" jälkeen...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti