lauantai 22. maaliskuuta 2014

Päätöksen teon vaikeus

1700-luvun vaatetus. No ensimmäisenä mieleen nousee leikkisä ja jopa hieman pröystäilevä rokokoo tyyli, ranskan hovista. Versailles'n palatsin upeat salit. Marie Antoinette. Madame Pompadour. Korsetit. Puuteroidut peruukit ja hameita leventävät "pönkät".  Silkkisukat ja -kengät. Olkihatut silkkikukkineen ja nauhoineen. Mielikuvitus alkaa lentää ja jo melkein olen pukeutunut tällaiseen luomukseen ja sipsuttelen keveästi pikkuruisissa kengissäni keväisessä illassa. Oih. Jotakin tällaista:
(Kuvat: Pinterest)
Mutta miksi sitten mietin tällaisia? Noh selitys piilee siinä, että Suomen historiallistentanssien harrastajat ry:n järjestämän keväisen tanssileirin teemana on tällä kertaa 1700-luku. Ja koska itsellä olisi kova hinku toteuttaa tätä teemaa, vaikka se ei missään nimessä ole pakollinen, niin nyt pitäisi sitten hieman yli kuukaudessa pyöräyttää itselleen asu. Vuokrata, lainata, tehdä tai teettää. Sekä teettäminen, että vuokraus on vat sen verta tyyriitä vaihtoehtoja, että niiden sulkeutuessa pois ja koska tiedän, ettei minun kokoistani asua ole kellään lainata, niin vaihtoehdoksi jää vain itse tekeminen. 

Huoh. Vaan sitten iskee realiteetit peliin ja kupla puhkeaa poksahtaen. Jo pelkän korsetin tekeminen saatika puvun valmistaminen veisi aivan tuhottoman paljon aikaa ja rahaa. Myöskään vartalon mallini ei tue rokokoon keveyttä. Mutta rokokoohan oli vain yksi tuon ajan tyylisuunnista ja vaikka ranska vaikuttikin muotiin merkittävästi, ei joka kolkassa pukeuduttu aivan samalla tavalla. Säätyeroista nyt puhumattakaan. Joten jatkettuani Pinterest kansioideni kaivelua löytyi hieman yksinkertaisempiakin aikakauden asuja:
(Kuvat: Pinterest)
Ja sitten on tietysti aina mahdollisuus valita alemman säädyn asu. Jotenkin vain ajatus illastamisesta palvelusväen asussa istuen hovipukuihin pukeutuneiden henkilöiden seurassa ei sytytä. Niin ja ainahan voi myös valita kansallispuvun (vaikkakaan ne eivät ole aitoa kansanperinnettä vaan jäljittelevät 1700 - ja 1800-lukujen asuja) tai pukeutua maalaisnaisen kirkkoasuun. Päätös tyylistä on kuitenkin tehtävä pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti