maanantai 31. maaliskuuta 2014

Titanick näyttelyn tunnelmia

Koska Titanic näyttely oli piakkoin päättymässä ja ensimmäisellä reissulla en sinne päässyt niin päätin tehdä toisen reissun Tallinnaan. Tällä kertaa oli onnekkaampi ja minuutin jonottamisen jälkeen astuin sisään. 
Maksettuani sain maihinnousukorttini.
Minusta tuli siis:
 Mrs. John Murray Brown (Caroline Lane Lamson), 
ikä 59, 
kotoisin Belmont, Massachusetts,
lipun numero 11769,
1 luokan matkustaja, 
hytti C-101, 
matkan syy kotiin paluu sisaren hautajaisista.

Näyttelyssä oli esillä niin laivan rakenteiden osia, matkustajien henkilökohtaisia tavaroita sekä laivalla käyettyjä astioita. Näyttelyssä oli paljon faktojakin ja näin yhdellä käynnillä ja rajoitetulla ajalla ei kaikkea ehtinyt millään tutkailla ja lukea. Ikävä, että en voi mennä katsomaan sitä uudelleen. 
( Laivan rakentamiseen käytettyjä pultteja)
 (Lämmin ilmaventtiili jonka avulla matkustajat saattoivat 
saadellä huoneeseen virtaavan lämpimän ilman määrää.)
 (Matkustajien henkilökohtaisia tavaroita)
(Toisen luokan peasualla)
(1 luokan lautanen, kristallinen vesikarahvi ja makeiskulho sekä hopeinen kaakaokannu)
(2 luokan koristeellinen lautanen sekä lasinen voilautanen)
(3 luokan ruokalautanen)
(Tuppakkahuoneen sylkykuppi ja piipun kupu)

Näyttelyyn oli rakennettu myös kopiot hyttikäytävästä, hyteistä kuin kuuluisasta portaikostakin. Hetken tuntui, kuin olisi kävellyt laivan sisällä tai astunut sisään elokuvaan. 
Oppaalta sivukorvalla kuulin, että lasikatto antoi laivalla luonnonvaloa, sillä portaikon yläosasta avautuivat ovet kannelle. Lattimateriaalina on myös käytetty samaa materiaalia, kuin alkuperäisessä lattiassa TitanicillaPortaikkoon ei myöskään olisi ollut elokuvan tapaan mahdollista muita matkustajaluokista päästä, sillä henkilökunta joka ovilla "vartioi" ei suinkaan tarkistanut matkustajien lippuja vaan heidän pukeutumistaan sekä puhetapaansa. Rahvas kun ei "osannut" puhua.
Näitä katsellessa tulee ajatelluksi, että ei tämäkään hassumpi matkustustapa olisi ollut. Ala sängyissäkin mahtui istumaan suorana, nykyisiin verrattuna. Hieman vain laittoi miettimään, että miten yläpetissä matkustavat pääsivät liikkumaan ilman tikkaita?
Näyttelyn loppupuolella jossa keskityttiin laivan tuhoisaan yöhön, sen tapahtumiin sekä uhrien kohtaloihin, saattoi koskettaa "jäävuorta". Moni olikin jo ehtinyt kädenjälkensä siihen painaa. Mieleen vain nousi kysymys miten se säilyi tilassa sulamatta, sillä en kokenut huonetta millään tavalla kylmemmäksi.

Aivan lopuksi saattoi vielä testata tietoisuuttaan Titanicista. 
Tässä voit kokeilla omaa titämystäsi.
(Oikeat vastaukset lopussa.)
Myös muutamia uskomuksia koskien Titanicia kumottiin tai vahvistettiin.

Ja sitten oikeat vastaukset:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti