sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Sade sunnutai englantilais-espanjalaisittain

Miten voisikaan mukavammin viettää sateisen sunnuntain, kuin sisällä mukavan rennosti elokuvaa katsellen ja jotakin pientä hyvää siinä samalla nautiskellen? Niinpä juuri sitten sunnuntai tulikin viettetyä. Elokuvaksi valikoitui eilisellä kauppareissulla ale-laarista löydetty Emma niminen pukuelokuva.
"Emma Woodhouse elää leski-isänsä kanssa idyllisessä Highburyn kaupungissa. Emman rakkaan ystävän mennessä naimisiin aloittaa Emma "menestyksekkään" uran seudun naimakauppojen järjestäjänä. Emman hyväätarkoittavat aikeet kuitenkin vain sotkevat kylän rakkausasiat ja siinä sivussa hän menettää myös oman sydämensä, mutta kuka kylän herroista saakaan kauniin Emman omakseen..."

En tiedä onko amerikkalaisten isoilla budjeteilla tehdyt epookkielokuvat "pilanneet" minut vain johtuuko aikakauden naisten asujen tyylistä, mutta jostain syystä en vain oikein osaa syttyä näistä englantilaista maaseutua ja sen elämää kuvaavista elokuvista. Tämäkin hienosti tehty ja upeat puitteet ja puvustus, mutta elokuva jätti taas minut hieman kylmäksi. En vain jostain syystä koe tätä aikakautta omimmakseni. 

Ja elokuvan kanssa nautiskeltiin tällä kertaa Serranon Perhe-sarjastakin tuttuja Churroja. Idean niihin sain reseptikirjasta, josta kirjoitin postauksessa "Yllätyksiä kirppiksellä". 
Ohjeen mukaan churroja tulisi noin 20 kpl:tta, mutta kyllä siitä tuli enemmän, joten puolikas taikina riittää porukallekkin. Aluksi tein ohjeen mukaan ihan vain massapusilla jolla tuli oikeanpuoleisen näköisiä pötköjä, jollaisia ne ohjeen kuvassakin olivat, mutta taikinan loppuvaiheessa päädyin kokeilemaan puristaa tyllan läpi ja silloin niistä tuli ohuempia ja tuollaisia "raitamaisempia". Koostumus tuli ohuemmissa enemmän rapeammaksi, joten kannattaa kokeilla kummalla tavalla itse parhaimmaksi näkee. Muuten helppoja ja suht nopeita tehdä, mutta taikinan vatkaus vaatii hieman voimia. Koska kaapissa ei juuri nyt sattunut olemaan maissitärkkelystä niin espanjalainen kaakao jäi kokeilematta, mutta hyvin toimi meidän tummasuklaa - dippikin.

Churros n.20 kpl
2 1/2 dl vettä
100 g voita
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

paitamiseen öljyä

pinnalle sokeria (ja kanelia)

Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. Lisää jauhot ja vatkaa puuharukalla voimakkaasti muutama minuutti, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Nosta kattila liedeltä. Vatkaa munat kevyesti vaahdoksi ja lisää ne vähitellen lämpimän taikinan joukkoon samalla vatkaten. Siirrä taikina pursotuspussiin. 

Kuumenna öljy uppopaistamista varten kattilassa. Öljy on sopivaa, kun siihen pudotettu taikina pala nousee heti pintaan ja öljy alkaa poreilla. Pursota taikinasta n. 10 cm pituisia tankoja kuumaan öljyyn. Voit leikata taikinan poikki saksilla. Paista muutama churro kerrallaan molemmin puolin kullanruskeaksi. 

Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kääntele ne sitten sokerissa tai kanelisokerissa. Tarjoa tuoreena kaakaon kanssa. 

Espanjalainen kaakao

125 g taloussuklaata 
5 dl maitoa
1 1/2 rkl maissitärkkelysjauhoa
sokeria maun mukaan

Mittaa suklaa ja puolet maidosta kattilaan. Lämmitä kunnes suklaa on liuennut. Sekoita toisessa kulhossa maissitärkkelys ja loput maidosta. Kaada seos suklaamaidon joukkoon. Kuumenna miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes seos sakenee, n. 5 minuuttia. Mausta halutessasi sokerilla ja tarjoile kuumana churrojen seuraksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti