torstai 4. lokakuuta 2012

Marjoja, marjoja, enemmän marjoja

Sulatettuani muorin pakastimen huomasin käsiini jäävän pari pussinpohjallista marjasekoitusta sekä muutaman purkillisen viimevuotisia mustikoita ja purkillisen vadelmia. Ensimmäisenä mieleen nousi idea kuningatar-kiisselistä joten eikun tuumasta toimeen. Innostuksessani mittailin nestettä litran verran kattilaan ja heitin marjat ja sokerin joukkoon, mutta kun tuli aika suurustaa kiisseli niin huomasin, että perunajauhot eivät riittäisi kuin n. puoleen satsiin. No eipä mitään, kauhoin kattilasta puolet nesteestä ja suurustin lopun. Lopputuloksena oli n. 5 dl paksuhkoa kiisseliä jossa hyvin paljon marjaa ja n. 5 dl marjojen keitinlientä, jonka jäähdyttämisen jälkeen säilöin. Kiisseli onnistu hyvin ja vaikka en päälle sokeria sirotellutkaan niin tällä kertaa ei syntynyt kiisselin pinnalle kalvoa sen jäähtyessä. Asiaan saattoi vaikuttaa se, että jäähdytin kiisselikattilan kylmässä vedessä koko ajan sekoittaen.


Marjakiisseli

n. 400g marjoja maun mukaan
5 dl vettä
1- 1,5 dl sokeria
2,5 rkl perunajauhoja
1/1 dl kylmää vettä

Mittaa kattilaan marjat, sokeri ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi sekoittamatta. Nosta kattila liedeltä. Liuota perunajauhot kylmään veteen ja lisää seos ohuena nauhana keitokseen sitä kokoajan sekoittaen. Laita kattila takaisin liedelle ja kun seos pulpahtaa kerran on kiisseli valmis. Jäähdytä. Voit ripotella kiisselin päälle sokeria estääksesi kalvon muodostumisen pinnalle.

Mustikoita oli kuitenkin sen verran paljon hautautunut pakastimen perukoille, että niistä sain vielä pyöräytettyä piiraan. Tällä kertaa vain en jaksanut tehdä kaikkea itse vaan käytin kaupasta ostamaani Myllyn Parhaan valmista piirakkataikinaa. Taikina oli valmiiksi pyöreä joten se oli helppo sulattamisen jälkeen painella vuokaan, jota ei tarvinnut edes voidella. Positiivisena koin myös sen, että taikinassa oli käytetty rypsiöljyä. Valmistin piirakan paketista löyneellä ohjeella ja hyvää tuli. Suosittelen, jos haluaa päästä hieman helpommalla tai pitää nopeasti saada valmista aikaan. Sulatukseen menee n. tunti. 


Marjapiirakka

1 Myllyn Paras piirakkataikina
Marjoja maun mukaan
1/2 - 1 dl sokeria
2 dl Kermaviiliä tai kerma- rahkaseosta
1 kananmuna

Painele sulanut taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Täytä haluamillasi marjoilla. Kaada päälle kermaviili johon olet sekoittanut sokerin ja kanamunan. Paistaa 200 asteessa n. 35 min. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti