maanantai 18. maaliskuuta 2013

"Ei tästä tule mitään"

No siltä ainakin tällä hetkellä tuntuu. Pengottuani kangasvarastoani sain todeta, että lähes mihin muuhun aikakauteen tahansa olisin voinut löytää sopivaa kangasta, mutta juuri sitten keskiaikaseen asuun ei. Tai no kyllä löytyy mutta...

Saldona on n.3 metrin pala keskipaksua, vaaleaa pellavan väristä pellavasekoitekangasta (josta kerroin täällä), n.5 metriä ohuehkoa, vaaleanpunaista pellavasekoitekangasta (josta kerroin täällä), 2,80 metriä ohutta kellertävää pellavasekoitekangasta sekä 2 kpl:tta purppuran väristä pellavakangas verhoa sekä 5 metriä kullankeltaista silkkikangasta (jonka aitous?). Niin kyllähän noista valmistaisi useammankin asun, mutta kun matkassa on muutama ihan"pikku" mutka. Ajalla tyypillisesti rikkaat käyttivät kirkkaita värejä asuissaan. Kankaita voisi värjätä, mutta koska budjettini on hyvin rajallinen ja lopputuloksen onnistuminen epävarmaa on värjäys ajatus pois suljettu ja samalla pois sulkeutuu vaaleanpunainen kangas. Sitä ei oikein voi hyvällä tahdollakaan sanoa ajalle sopivaksi väriksi. Ja sama on oikeastaan purppuran värisen kankaan kanssa, sillä se on sen verran tumma, että se ei oikein taida käydä kasvivärjätystä. Jäjelle jäävät siis pellavan värinen ja kellertävä kangas sekä silkki. 
Näistä varmasti saisin asun, jos vain olisin normikokoinen, mutta kun en ole. 

Ajatukseni pitkästä päällimekosta isoilla hihoilla saan haudata, sillä kangas ei millään riittäisi molempiin. Joko isot hihat ja selkeästi vajaa mittainen helma tai täyspitkä helma, mutta pienet hihat. No löysin kyllä muutaman kuvan, joissa naisilla oli alusmekon päällä tunika, mutta jostain syystä jotenkin vierastan ajatusta omalla kohdalla. Ja kun en käytä mekkoja, niin olisi kiva edes nyt pukeutua sellaiseen. Jotenkin nuo kaksi viimeistä asua vain ovat "naisellisempia". 
Periaatteessa, jos mittaukseni pitävät yhtään kutinsa niin jotain tuon viimeisen kuvan tyyppistä hihaa voisin saada tehtyäkin tuosta keskipaksusta, pellavan värisestä palasesta, mutta tiukille se menee. Ja sitten ongelman oikeastaan luo aluspuku. Jäljelle kun oikeastaan jäävät väärän väriset verhot ja ohut kellertävä pellavasekoitekangas. Verhojen pellava on todella karkeata ja jotenkin ajatus siitä ihoa vasten ei sytytä joten alle pitäisi tehdä paita ja silloin taas eteen tule kysymys; tuleeko asussa kuuma? Ja toisaalta väri on sen verran teollinen, että rikkoisiko se pahasti asun teemaa? Ohuesta kankaasta saattaisin juuri ja juuri saada tehtyä alusmekon, mutta toimiiko se raskaamman kankaan alla? Mietin sitäkin, että voisinko tehdä päällimekon helmaan "jatkokaitaleen" silkistä? Jos sitä sitten käyttäisi myös vaikka hihojen vuoraukseen ja koristenauhoihin. Ja mitenkäs sitten ratkaista alusmekko. Toimiiko silkki raskaamman kankaan kanssa? Voisiko alusmekon sijaan tehdä vain lyhyehkön tunikan? Tuntuu, että koko ajan herää vain uusia kysymyksiä ja pitäisi alkaa tehdä päätöksiä. Tällä hetkellä vaan epävarmuus vaivaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti