tiistai 5. maaliskuuta 2013

Soutaa huopaa, soutaa huopaa...

Olen joskus kuullut sanottavan, että kaikki mikä voi mennä pieleen, yleensä mene pieleen. No niin ainakin tuntuu tämän projektin kanssa. Käytin viikonlopun siihen, että valmistin kirpputorilta ostamistani pelikorteista itselleni uudet" laudat", kun edelliset jotka tein kirjoituslehtiön taustapahvista eivät riittäneet valittun kuvion tekemiseen. Sitten värikynät sauhuten pähkäilin eri mallien välillä ja sommittelin lankojeni värejä kuvioihin. Hieman ongelmia tässä vaihessa oli lankojen kanssa. Viisaintahan olisi ollut valita malli ja hankkia langat sitten tarpeen mukaan, mutta koska minulla langat jo oli, oli minun sommiteltava lankoja mallin mukaan. Tämäkään ei varsinaisesti olisi tuottanut ongelmia jos malli olisi ollut suht yksinkertainen ja lautojen määrä pieni. Mutta...

Pitihän minun sitten valita juuri se malli jossa lautoja on enemmän ja malli hieman monimutkaisempi. No juu sen verran kuitenkin pysyin ruodussa, että en valinnut ryhmittäin käännettävää mallia, vaikka ne olivatkin niin kauniita. Ehkä sitten, kun oikeasti osaa tehdä lautanauha vöitä, sillä nyt aloittamani vyö tulee olemaan neljäs tekemäni vyö. Tai no kahta ensimmäistä en ihan menisi laittamaan samaan kategoriaan lautanauha vöiden kanssa. Ensimäinen oli tavallisesta sukkalangasta tehty vyö jonka malli oli enemmänkin kansallispukujen ajalta. Vyö oli käytössä muutaman kerran, mutta päätyi lopulta puretuksi. Toisen vyöni kanssa jouduin tilanteeseen, jossa piti saada valmista pikaisesti ja budjetti oli äärimmäisen rajoitettu, joten tulin tehneeksi virheen lankojen kanssa toistamiseen. Löysin kaupan alelaarista hyvin edullisesti tällaisia lankoja.
Toimivat varmasi hyvin neuleessa tai sukissa ihan hyvin, mutta lautanauha vöihin näitä ei voi suositella. Lanka toimii periaattessa ihan hyvin(värit on mitä on), ei nukkaannu helposti, ei katkea, mutta paksuus on sellainen, että jos niitä aikoo käyttää, niin lautojen suunnitellun määrän saa puolittaa, jos ei halua vyöstä paksua. Itse tajusin lankojen vaikutuksen vasta, kun valmistin vyö Novita Wool -langasta, käyttäen samaa vyömallia. 

Tällä kertaa langat ovat ohuita ja täyttä villaa, mutta niitä oli ensinnäkin aivan liian vähän pystyäkseni valmistamaan tarpeeksi pitkän vyön haluamallani mallilla. Tämän ratkaisin päätöksellä, että teen lyhyemmän vyön, koska mallista en ollut valmis luopumaan. Ja eikun pätkimään lankoja sopivan pituisiksi. Ja tähän asti kaikki olikin hyvin:

Valitettavasti sain kantapään kautta huomata, että pelikorteista tehdyt lautani eivät toimineen mallin kanssa. 24 ohutta lautaa eivät jaksaneet "kannatella" lankamäärää vaan ne taipuivat, eivätkä suostuneet kääntymään. Turhautuneena yritin hallita lautoja kääntämällä niitä kahdessa erässä, mutta jo kahden käännöksen jälkeen luovutin, koska homma vain ei toiminut. "Itku-potku-raivareiden" jälkeen oli päätettävä vaihtaako mallin sittenkin vähempi lautaiseen vai hankkiiko jostain tukevammat laudat. Päädyin jälkimmäiseen, joten sitten puoli yötä istuin ja purin langoituksen laudoista ja selvittelin langat uudestaan alkutekijöihinsä ja valmistin maitopurkeista uudet hieman tukevammat laudat itselleni. Ja tänään sitten olisi tarkoitus uudelleen langoittaa laudat ja ehkä jo huomenna päästä aloittamaan vyön teko. 

J.K. Blogin 1v - arpajaisista: Arvontaa ei varsinaisesti suoritettu, sillä osallistujia oli vain yksi, joten nimimerkki Karo, sinulle lähtee pussukka tällä viikolla. Onneksi olkoon. : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti