sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Kopisevia kantoja ja heilahtelevia helmoja


Juhlatalo Majakosken tiloissa (http://www.kariteam.fi/Majakoski/index.htm) järjestettiin 27.-29.4 historiallisten tanssien kevätleiri, jonka järjesti Suomen Historialliset tanssijat ry (http://tanssi.dy.fi). Minulla oli, ystäväpariskunnan avustuksella, mahdollisuus osallistua tanssileirille. Paikka oli itsessään jo historiallinen, sillä juontaahan paikan historia vuoteen 1852. Tilan pihapiirissä kävellessä saattoi helposti kuvitella kiireisen maatilan hyörinää, koska monia pieni yksityiskohtia oli jätetty viittaamaan entiseen käyttöön. 





Leirillä opetettiin ja opeteltiin historiallisia tansseja sekä päärakennuksessa, että 150 vuotta vanhoista hirsistä rakennetussa "riihi-rakennuksessa". Tansseja oli laidasta laitaan, niin Bordonialaisia, Varhaisitalialaisia, Barokkisolia, Brandleja, kuin riettaita ja flirttaileviakin tansseja. Välillä menoa oli arvokkaan hidasta ja välillä tanssijat pyörivät sellaista vauhtia, että sivustaseuraajaakin pyörrytti, mutta mikä päällimmäisenä kuitenkin näkyi ja tuntui oli tekemisen ilo. Vaikka välillä seottiin askelissa, pyörähdettiin väärään suuntaan ja saatiin koko kuvio sekaisin, niin mitä siitä. Sitten vaan koetettiin uudestaan. 

Päällimmäisenä tuntuikin joko joukon positiivinen asennoituminen tanssimiseen, opettelemiseen ja epäonnistumiseen. Ja vaikka välistä peräänkuulutettiinkin kokeneempia tanssijoita kuvion oikeaoppista suorittamista demonstroimaan, ei jakoa tanssikokemuksen mukaan tehty leirin aikana. Jokainen sai osallistua osasi tai ei, ja jokaiselle suotiin oppimisen ilo. Ja vaikka alkuun ilmassa raikuneet termit double, set and turn, arming, siding jne. eivät olleet mitenkään tuttuja, niin jopa sivusta seuraamalla alkoivat niitä tarkoittavat askelkuviot selkiytyä.

Lauantai-illan huipensi juhlaillallinen, jonka yhdistyksen aktiivit olivat omalla vapaaehtoisella työllään valmistaneet, sekä tanssiaiset tunnelmallisessa riihi-rakennuksessa. Tanssiaisissa oli jokaisella halukkaalla mahdollisuus päästä kokeilemaan juuri opittuja tansseja. Tunnelma tansseissa nousi todella kattoon, joka olikin hauskasti, kuin tähtitaivas, kymmenien ledien tuikkiessa katoon upotettuina. 

Mutta mitä olisivatkaan tanssiaiset ilman juhlapukuja. Pukuloisto ei jäänyt tuikkivien ledien varjoon, sillä niin daamit, kuin herratkin olivat panostaneet juhla-asuunsa. Nähtävissä oli vuosisatojen kirjo. Oli kauniita nykyaikaisia juhlapukuja, mutta omaa silmää hivelevimpänä olivat kuitenkin juuri nuo historialliset asut, joita niin useiden tanssioiden yllä saattoi ihailla. Tässä muutamia nistä...







Nämä kuviin valikoituneet asut eivät ole millään tavalla arvojärjesteltyjä, vaan vain kiehtoivat minua henkilökohtaisesti ja nämä tanssijat ehdin yhyttää kuvausta varten. Moni kaunis asu jäi ikuistamatta. HUOM!  Oikeudet kuviin ja asuihin omaavat kuvissa esiintyvät harrastajat, joten kunnioitathan heidän oikeuksiaan.

Jos olet koskaan harkinnut historiallisia tansseja harrastuksena tai kiinnostus asiaa kohtaan heräsi niin kannattaa tutustua Historiallisten tanssien wikii:n osoitteessa http://tanssi.dy.fi Sieltä löytyy paljon tietoa harrastustoiminnasta sekä siitä toimiiko omalla tai lähipaikkakunnallasi tanssiryhmä. Uusia harrastajia otetaan mukaan ja esim. pääkaupunkiseudulla (Helsingissä) vaikuttava Tanssiryhmä Linnealla on joka kuukauden ensimmäinen tiistai aloittelevalle harrastajalle sopiva kerta. Jos mietityttää niin kannattaa ainakin käydä tutustumassa, sillä sinulle voi käy kuten minulle, että kiinnostus vain kasvaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti